streda 19. februára 2014

Ninäshamn


Is a small town, located 60 kilometers South from Stockholm and its renowned for its ship port. Mainly during the summer months, people come to Ninäshamn by train, which takes about 40 minutes from the Central Station to then board a ship to Gotland.
Ninäshamn was a the venue of the Olympic sailing regatta in 1912 - that must have been so nice!
I came here to see the open horizon and hear the sea. The area of Stockholm might be 50% covered by water, but to see the moving sea is a whole different thing.
On a few hours´ trip, we only got to see a fragment of the eastern shore of Ninäshamn, but further away (still in walking distance), there is also a sandy beach and lots of outdoor things to do, some of them only during the summer months though.
When the warmish wind blew over and the sun hit me, I almost believed it is spring already. But the Swedes say that we shouldnt get excited about spring until mid-March, however, I am already making my spring plans. :)
Coordinates: 58°53'00.0" N, 17°56'31.2" E


Je malé mesto, 60 kilometrov južne od Štokholmu, významné vďaka svojmu prístavu pre osobné aj nákladné lode. Hlavne v letných mesiacoch sa do Ninäshamn chodí prestúpiť z vlaku, ktorý vás sem dovezie z centra Štokholmu za 40 minút, na loď na ostrov Gotland.
Ninäshamn bolo v roku 1912 miestom, kde sa konala olympijská regatta, tam by som chcela byť! :)
Ja som sa sem vybrala, lebo som mala chuť chvíľu sa pozerať na more a čistý horizont. V Štokholme je síce vodných plôch naokolo množstvo, ale otvorený horizont, vlny, vôňa a zvuk mora, to je niečo úplne iné.
Na pár hodinovom výlete sme stihli objaviť len kúsok východnej časti pobrežia, ale o kúsok ďalej, stále v pešej vzdialenosti je aj regulárna piesková pláž a atrakcie rodinno-výletného charakteru, ktoré ale budú k dispozícii až od mája.
Miestami, keď zasvietilo slnko a zafúkal troška zohriaty vzduch, uverila som, že je jar. Švédi hovoria, že netreba predbiehať, lebo po polovice marca vraj ešte môže prísť ďalšia zima, ale ja už si doma otváram balkón dokorán a chystám jarné projekty. Teším sa!
Súradnice: 58°53'00.0" N, 17°56'31.2" E


Wearing

Acne Cotton / Silk jumper
 COS Wool Scarf
COS Cotton Trousers
Leather / Fur Doc Martens

This man, Klas, has caught a beautiful large fish, weighted it and let it jump back to the sea :) -fishing for pleasure.
The 1912 Olympics Sailing Regatta in Ninäshamn.

7 komentárov:

  1. Pau, tak tymto postom si ma uplne dostala. Myslela som si, ze to je len nahoda, ze ty si do prestoru ako keby rodena. Priestor doplna teba, a ty priestor. Tie farby....P.S.: Asi v zivote by som nepovedala, ze by som si priala ma Dr. Martens topanky. No v tvojom podani sa mi zacinaju pacit! :) xxx

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Viki, ahoj :)
      Spoluziacky napisali dobru studiu prave o martensoch a ich identite, ak chces, mozem to od nich pre teba vypytat keby si si chcela precitat :)

      Odstrániť
    2. Komentar od Vikky vyjadril vsetko, co by som bola aj ja napisala! :)

      Odstrániť
  2. hrozne krásný fotky, jsi jak Mala mořská vila! :)
    hned bych jela nekam k moři, me vzdycky lákalo vic to zimní nez letni přeplněné pláže

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. presne, i ked mala som chut ist aspon po kolena, ale asi by som bola ultimatne nachladla :) Tak o mesiac :)

      Odstrániť
  3. Nadhera,ocelovost mora, saty z morskej peny.

    OdpovedaťOdstrániť