streda 12. februára 2014

I båten från Slussen till Djurgården och tillbaka


One of the things that I love about Stockholm, and keep realising it over and over again is the fact, that anytime I turn a street corner, I get to see something inspiring.
My friends sometimes ask me if I get to go to trips outside Stockholm. Well, yes, I did, a few times, Uppsala for example and it was always nice, however, I feel like there so much within Stockholm to explore, and that I need so much time to see all these details and absorb them properly.
So many beautiful streets, such amazing architecture, lovely facades, great pavements, or even details like mosaic tiling on a specific train station or a color of a rope on a boat. The combination of these details is what I am exposed to every single day and I'm throughly enjoying it. I don't believe this feeling will ever go away, as the views change, you get to see different people on the streets or notice a certain detail every time so it all feels new every time.
Also, everything will change again when the spring comes, the whole of Kungsträdgården will be covered with blooming cherry trees, so that will change the color palette of this part of the city again, creating almost a nova atmosphere.
What I originally wanted to say is that it's amazing how much you can get to see thanks to a basic Stockholm's travelcard, which coveres everything, from buses, tubes, trains and trams to even some of the boats.

Jedna z vecí, ktoré mám na Štokholme veľmi rada a potvrdzuje sa mi znova a znova je fakt, že hocikedy zahnem za roh ulice, objaví sa mi pred očami niečo skvelé.
Známi sa ma pýtajú, či chodím aj na výlety mimo Štokholmu. No áno, bola som párkrát, v Uppsale napríklad a bolo to vždy skvelé, ale ja mám pocit, že v Štokholme je toho toľko, čo sa dá objavovať, že nejako potrebujem čas na to, aby som to všetko vstrebala a až potom sa môžem vybrať niekam inam.
Tisíc krásnych ulíc, neuveriteľná architektúra, milé detaily na fasádach, pekné chodníky alebo aj detaily, nejaká mozaika niekde na stanici metra alebo farba lana na lodi. 
Tejto kombinácii som vystavená denno denne a velice si to užívam. Nemyslím si, že tento pocit niekedy zmizne, lebo dojmy sa postupom času, svetlom, ročným obdobím, vždy inými ľudmi na ulici menia a vždy nájdem detail, ktorý som predtým nevidela. 
Za chvíľu bude jar a v Kungsträdgården rozkvitnú čerešne, takže sa zmení celá farebná paleta na tomto kúsku mesta, úplný novus.
Čo som ale pôvodne chcela povedať je, že sa veľmi teším z pokrytia, ktoré má tunajšia električenka, ktorou sa dá dopravovať okrem iného aj na loďke.


One of the boat trips you can do with your travelcard is a trip from Slussen towards Djurdgården, an island, where Vasamuseet, Skansen, Grona Lund theme park or Nordiska are located.
A few days ago, when the air was fresh and the sun was peaking from the corners of the clouds, we just went to take some pictures of this dress and vest that me & my mum made in January and that will be part of me&m's collection, that is supposedly out in April (but youre welcomed to orders already).
Haha obviously I'm in a writing mood, big time, just finished my paper for this module called Fashion as an Industry, where I wrote about timelessness in design as the only way to true and honest sustainability. If you would be interested in my thoughts on this, let me know, I may make a post on it.
Also, I have an Instagram page, so if you would be interested in some everyday random pictures I take, you can follow me here.
Have a beautiful & productive week. 

Jedným zo spojení, na ktoré stačí miestna električenka je spojenie zo Slussen na Djurgården, ostrov, na ktorom je okrem iného aj Vasamuseet, Skansen, zábavný park Grona Lund alebo Nordiska.
Pred pár dňami, keď bolo vonku sviežo a vyzeralo to, že bude aj svietiť slnko, sme šli na loďku odfotiť tieto šaty a vestu, ktoré sme s mamou urobili teraz v januári a ktoré budú súčasťou kolekcie me&m, ktorá by mala byť vonku v apríli, ak sa podarí (ale dajú sa už objednať).
Mám celkom rozpisovaciu tendenciu tuším, asi preto, že so práve dopísala esej na tento modul, týkajúci sa módy ako priemyslu. Písala som o tom, ako je nadčasovosť v dizajne jedinou cestou k zachovaniu úprimnej udržateľnosti. Dajte mi vedieť, či by vás bavilo si o tom prečítať.
A keby ste mali chuť na také moje denné vizuálne update-y, tu je môj instagram.
Prajem krásny a produktívny zvyšok týždňa..


Wearing

me&m Wool / Cashmere A-line dress
me&m Faux Fur & Wool / Cashmere Reversible Vest
COS Poplin shirt
My ever-so-trusty 4 years old Leather Booties

I have one more tip, a video of my idea idol, French product designer Philippe Starck, talking about timelessness. Some of his ideas inspired me loads, when I was writing the paper. Here.

Mám ešte jeden tip, párminútové video môjho názorového idola, francúzskeho dizajnéra Philippa Starcka, ktorý rozpráva o nadčasovosti v dizajne. Niektoré z jeho ideí ma inšpirovali pri tvorbe spomínanej eseje. Tu.

4 komentáre:

  1. Je skvele koukat na to, jak do toho cisteho prostredi zapadas i tim jednoduchym, podle me az minimalistickym outfitem. Thumbs up.:)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Pau, pecka! Fotky super, ale aj slova! :) A esej by som asi s radostou zhltla :) Drzim palciska! :) xxx

    OdpovedaťOdstrániť
  3. tá kombinácia košele a šiat je úžasná. čisté línie - už si tie fotky pozerám tretí krát :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. ach krása! a tie šaty, košeľa, vesta <3

    OdpovedaťOdstrániť