pondelok 26. januára 2015

Åsoberget



Hello and Happy New Year!
We had some snowstorms lately and the whole town became beautifully white. Some seemed to have ignored this and just left their bikes on the street :) For me, it was a great chance to throw snowballs (and loads of them!). 
Åsoberget is, since 1956 a culturally reserved area on Söder, where there are wooden houses built on rocks. In the 1700s, most of the people who lived here worked in the shipyard, just down the hill. Then, it was the poor people who moved in the small houses and as it´s hard to build on the rocks, no-one really cared much about the neighborhood. Later, Stockholm´s town representativces understood, that it´s important to keep the area protected. And they are still doing a great job on that.
Åsoberget (and its views) are a must, when walking around Södermalm.
Coordinates: 59° 18′ 51.04″ N18° 5′ 47.84″ E
Close to: Ersta, Norra Hammarbyhamnen, Katarina Bangata, Klefbecks Backe

...

Zdravím a prajem Šťastný nový rok!
Napadal nám toľko snehu, koľko som ešte v Štokholme nevidela. Niektorí si to nevšimli a nechali na ulici bicykle :) Ja sa teším, že som si zahrala guľovačku po rokoch.
Časť Åsoberget (čítaj Ósoberjet) je od roku 1956 kultúrnou rezerváciou. Ako vidíte, drevené domčeky sú postavené zväčša na skalách. V osemnástom storočí tu žili rodiny, ktorých členovia pracovali dole v prístave pod kopcom. Neskôr pôvodné domčeky začali obývať tí najchudobnejší práve pre to, že nikto iný nemal príliš chuť zveľaďovať náročný skalnatý terén. A práve pre to sa oblasť stala chránenou a v dnešnej dobe tu žije opak chudoby. Domčeky sa ale dedia po generáciách a nikto ho len tak nepredá.
Myslím si, že ak budete už na Södri (ktorý má mimochodom iba 3x2km), mali by ste sa tam ísť prejsť, aj kvôli krásnym výhľadom :)
Súradnice:
Blízko je aj: Ersta, Norra Hammarbyhamnen, Katarina Bangata, Klefbecks Backe





Kindergarten. Yes!







Wearing