streda 18. júna 2014

Norra Hamarbyhamnen


Moveable bridge, old railway, climbing mountain, lined with wooden path, ships and (!) a ski slope in the wider centre of Stockholm.
That is what dominates the view of those, living on the residential Norra Hammarbyhamnen, a street, that is connected to Hammarby Sjöstad by a boat traffic.
The water around Stockholm´s islands is relatively still, so its potential can be fully (and safely) used. Any barricades or fences are purely imaginary, however, deeply encoded into local minds, which magically applies even to kids and dogs :)
Coordinates: 59° 18′ 16.76″ N, 18° 4′ 54.56″ E

Padací most, stará železnica, skala na lezenie, lemovaná dreveným chodníčkom, lodičky a lyžiarsky kopec (takmer v strede Štokholmu). 
To vidia z okna tí, ktorí bývajú na rezidenčnej Norra Hammarbyhamnen, ktorá je prepojená kyvadlovou lodičkovou dopravou s Hammarby Sjöstad
Relatívne stojatá voda v širšom okolí Štokholmu umožňuje, že sa jej potenciál dá využiť naplno. Zábradlia sú pomyselné, fascinujúco zakódované aj v detičkách a psíkoch :)
Súradnice: 59° 18′ 16.76″ N, 18° 4′ 54.56″ E








Wearing
me&m dress with a leather strap
Quiksilver cotton shirt
Birkenstock Madrid sandals



piatok 13. júna 2014

Klefbecks backe


As my friend likes to say, Stockholm shows a different face every day.
We were wondering the streets of Södermalm´s district Katarina-Sofia the other day, when we saw a wooden staircase leading to a top of a hill. And when we walked up, something incredible materialised in front of us - a set of streets with beautiful wooden houses, painted in terracotta, with poetic gardens. These houses are residential but very treasured, which means that it would be a very hard task to actually rent one of them.
Coordinates: 59°18'46.0"N 18°05'15.0"E

...

Ako hovorí jeden kamarát: Štokholm nám každý deň ukazuje inú tvár.
Nedávno sme si pri prechádzke po distrikte Katarina-Sofia na Södermalme všimli drevené schodisko, ktoré viedlo na kopček. Po tom, čo sme vyšli hore, sa nám pred očami zmaterializovalo niečo neskutočné: spleť cestičiek, lemovaných krásnymi drevenými domčekmi farby terakoty a ich poetickými pred-záhradkami. Tieto domčeky sú rezidenčné, ale dostať sa k prenájmu je ťažký oriešok. Prenájmy sa dedia po generáciách a majú obrovskú hodnotu.
Súradnice: 59°18'46.0"N 18°05'15.0"E











nedeľa 8. júna 2014

Blommande Hagalund



It started with cherry trees on Kungsträdgården, followed by other fruit trees (Some of which we captured on Vasastan), then some general bushes, and now it all culminates! Stockholm is in blossom! It amazes me how the Swedes use each blank space to plant trees or flowers on. It´s a pleasure to watch everything becoming so colorfully alive.

...

Začalo to rozkvitnutím čerešní na Kungsträdgården, potom iných ovocných stromov (napríklad týchto na Vasastane), potom kríkov od výmyslu sveta a orgovánov a teraz všetka tá rozkvitnutosť kulminuje. Švédi majú rastliny radi a tak, ako sa v zime obklopujú sviečkami, v lete sa obklopujú kvetmi. Na priedomiach, v oknách, na terasách. V každom prázdnom priestore v meste kvitne krásny záhon. Škandinávska farebná neutrálnosť je narušená. :)
Fotky sú zo susedných ulíc.







THESE leaves have inspired me to start looking for fabric paints and create a pattern for a nice summery shirt for me&m :)


Wearing

COS cotton poplin shirt & wool scarf
Tiger of Sweden jeans
Birkenstock leather Madrid sandals










piatok 6. júna 2014

Sofia Skola


Södermalm is just full of surprises. If you´re in Stockholm and have the time, have a lot of walks! The great thing is - anywhere you end up, it´s pretty! I had a walk around the eastern part of the island the other day, and I found myself next to this monumental school, built in 1910, designed by Georg A. Nilsson.

Na Södermalme je skvelé, že za každým rohom čaká pekné prekvapenie. Minule som prechádzala po jeho východnej časti a narazila som na túto krásnu školu, navrhnutú Georgom A. Nilssonom a postavenú v 1910. Preto, keď ste v Štokholme a máte dosť času, čo najviac sa prechádzajte!

Coordinates / Súradnice: 59° 18′ 46″ N, 18° 5′ 34″ E






Wearing

BACK velcro t-shirt
COS leather handbag 
& Other Stories leather shoes