nedeľa 20. októbra 2013

Kanelbular



Sweden's most favourite sweet dish, kanelbular is great because its not sickly sweet, it is more about the spices used that make it irresistible. Especially this one ingredient, kardamon. It is used both in warm and cold dishes and for those of you who don't really know it, i reckon trying out kanelbular will make you love it. Kanelbular are so popular here that you can see adverts for the places selling them, like the most common "newspaper" shop Presbyran has now a huge campaign for them, as in "buy 2 for 20, 4 for 30 and I dont know, 80 for 100SEK" or whatever :) I have made them previously in Slovakia, too, and they were just as good. Go ahead, here's the recipe! Get ready to spend half a day on this though - the recipe is designed for about 30 pieces.

Švédske kanebular, osie hniezda prevoňané škoricou a kardamónom, mňam. Robila som ich párkrát aj na Slovensku, ale keď som si naposledy stojac na eskalátore v metre všimla obrovskú kampaň pre Presbyran (generický obchod s novinami, ktorých je tu asi 15/km2), došlo mi, že kanelbular sú naozaj také populárne, ako som si o nich myslela. Nie je to tým, že by boli prehnane sladké, práve naopak - skvelými ich robia špeciálne koreniny. Základom je kardamón, ktorý sa v tunajších geografických šírkach používa v teplej aj v studenej kuchyni. Sú to malé tobolky, z ktorých treba vyslobodiť malé čierne guličky, ktoré sa neskôr rozdrvia v hmoždiari. A potom vám od nich vonia kuchyňa ešte pol dňa. U nás (SVK) sa kardamón dá dostať v Marks & Spencer (Eurovea) v celých tobolkách, predtým som si ho kupovala v Tete na Kamennom. Určite ho bude dostať aj v obchode s indickými surovinami, v Bratislave je jeden tu. Nech sa páči, tu je recept :) Ideálne je, ak základné kysnuté cesto urobíte podľa receptu svojej mamy, týmto pozdravujem tú moju - ale funguje aj tento hrnčekový. Do prípravy kanelbular sa pustite iba vtedy, ak sa chystáte byť nasledujúce tri hodiny doma :) - z receptu nám vyšlo cca 30-35 osích hniezd.

Kardamon before being smashed.

Ingredients:

2 1/2 cups milk (I used ones about 2,5 decilitre ones)
1 cup melted butter + 1 cup for filling (If in Sweden, it is important to use the "osaltat" version)
1 cup sugar + 1/2 cup for filling (I used brown sugar)
1 teaspoon salt
2 teaspoons cardamon, some smashed in pestle & mortar, some whole.
2 grams of active yeast
8 cups flour, the all purpose Vetemjöl
2 teaspoons cinnamon
1 egg, whisked with 1 tablespoon of water into eggwash
pearl sugar, sifted

Suroviny:
2 a pol hrnčeka mlieka (ja som použila asi 2,5 dl hrnček)
1 hrnček roztopeného masla + 1 hrnček na náplň (tu vo Švédsku si musím dávať pozor, aby som kúpila neosolené maslo - predáva sa defaultne slané maslo, a čím slanšie, tým populárnejšie)
1  hrnček cukru do cesta + pol hrnčeka na náplň (použila som hnedý kryštálový cukor) na náplň kľudne použite aj viac cukru ak sa vám žiada
1 malú lyžičku soli
2 malé lyžičky kardamónu (trošku som rozdrvila, trošku nechala celú v guličkách)
2 gramy kvasníc čerstvých
8 hrnčekov 00 špeciál múky
2 malé lyžičky mletej škorice
1 vajíčko, rozšľahané s troškou vody na potieranie
práškový cukor na posypanie


How to?
1. Heat the milk until nearly boiled, add 1 cup melted butter, 1 cup sugar, salt, kardamon, mix well and let cool until finger warm. Then add the yeast, mix in well and let sit for 10 minutes.


Postup:
1. Zohrejte mlieko až kým sa skoro varí, potom odstavte, pridajte 1 hrnček roztopeného masla, cukor, soľ, kardamón a dobre zamiešajte. Nechajte vyhladnúť na izbovú teplotu, rozdrobte kvasnice a vmiešajte. Nechajte postáť 10 minút.




2. Start adding flour, gradually, and stir with baloon whisk until quite thick, then swich to mixing with your hand. Depending on the flour, keep adding until the dough starts to stick off the sides of your mixing bowl. Then cover with kitchen towel and let rise in a warm spot for about an hour.

2. Postupne pridávajte múku, najprv miešajte habarkou (snažila som sa nájsť synonymum - nenašla som) neskôr keď cesto zhustne, miešajte rukou. Množstvo múky záleží od jej kvality - keď sa cesto začne samo odlepovať od stien misy, je fajn. Zakryte ho utierkou a nechajte v teple kysnúť asi hodinu, kým nezdvojnásobí objem.




3. When it has risen, poke it with finger to release to excessive air, divide into two pieces and knead them on floured surface until smooth & shiny.

3. Keď cesto vykysne, pichnite doň prstom aby ste uvoľnili prebytočný vzduch, rozdeľte si ho na polovicu a na pomúčenom povrchu hneťte, kým nieje hladké a lesklé.

Click on the picture, its a gif! :)

4. Roll the dough to form a rectangle, about half an inch thick. Spread half a cup melted butter over the whole surface, powder with cinnamon and sugar and roll. I suggest to use serrated knife to cut slices out of the roll. There will be about 15-20 slices from each of the two rolls. Put them on baking sheet, let them enough space and let them rise for another 30 minutes, covered with kitchen towel. Put the oven on 220 Celsius.

4. Vyváľajte z polovice cesta obdĺžnik, asi 8 mm hrubý. Na ten vylejte pol hrnčeka roztopeného masla, posypte cukrom a škoricou a zaviňte podľa možnosti úhľadne :) Potom pokrájajte na plátky, z polovice cesta bude asi 15/20 plátkov. Tie položte na plech na papier na pečenie a nechajte ešte vykysnúť pod utierkou asi pol hodinu. Zapnite si rúru na 220 stupňov.





Click on the picture, its a gif! :)



5. When risen, rush them with eggwash and stick them in the oven for 10 minutes. When done and just taken from the oven, sprinkle some pearl sugar on top. Mind you - let them cool before you eat them. I personally love them with hot earl grey tea or hot milk.

5. Keď vykysnú, potrite vajíčkom a dajte piecť na 10 minúť. Ideálne je, keď sú zlaté, až mierne do hneda. Hneď po vybratí posypte práškovým cukrom. Jedzte až po vychladnutí - z horúcich koláčov bolí bruško. Ja osobne ich mám najradšej s earl grey čajom alebo horúcim mliečkom.



Ak nieste zrovna fanúšikovia bielej múky (tak ako ja), dajte šancu kardamónu v doma pripravenom kakavku. Iba ho pridáte rozdrvený do mlieka spolu s kakaom a cukrom. Mňam.

1 komentár:

  1. OMG you're so talented, this looks mega delishhhh! So glad I clicked on your comment and got led back here to yours. It's seriously full of GREAT info and juicy pics here! Just followed you on GFC and bloglovin', be sure to see more of you soon. Btw I just posted a new outfit post featuring a FENDI fox and mink fur bag charm aka. fendi little monsters, check out how to jazz up any ol' bag and make it instantly PROVOKING!

    xx The Provoker
    http://www.the-provoker.com/2013/10/bag-buddy.html

    OdpovedaťOdstrániť